Bel ons: 06 - 81 347 307

Jouw Instagramfoto in een advertentie?

19 december 2012

Facebook gaat nu ook via Instagram jouw foto’s commercieel benutten. Niet geheel onverwachts, aangezien Facebook 770 miljoen euro heeft betaald voor de overname van Instagram en dit geld ergens mee terugverdiend moet worden.

Vakantiefoto wordt advertentie

Met de gratis app Instagram kan je je foto’s (gemaakt met je smartphone) simpel voorzien van een bijzondere laag; een eenvoudige manier om je foto’s te bewerken. Heel veel mensen maken gebruik van deze app door de hoge gebruiksvriendelijkheid en makkelijke manier van delen.
Vanaf 16 januari gaat Instagram de foto’s die jij bewerkt via hun dienst gebruiken voor advertenties van adverteerders zonder jou daarvan op de hoogte te stellen. Je kunt dus jouw foto en gebruikersnaam binnenkort wellicht terugvinden als ‘gesponsorde content’ of ‘promotie’. Het is onduidelijk of jouw foto’s ook op andere plaatsen dan Instagram gebruikt mogen worden door de adverteerders, bijvoorbeeld in brochures of op billboards.

Eigendom foto’s

Het gerucht dat foto’s van Instagram-gebruikers worden verkocht aan adverteerders is onjuist. Instagram geeft in de nieuwe voorwaarden expliciet aan dat het eigendom van de foto’s bij de gebruiker blijft.

Kritiek

Er is veel kritiek op de wijzigingen van Instagram. Gebruikers zijn boos dat de foto’s gebruikt gaan worden zonder dat zij daarvoor een vergoeding ontvangen. Toch wordt de wijziging doorgevoerd per 16 januari. Op dezelfde dag worden de nieuwe privacyregels van Facebook van kracht.

Het enige dat je kunt doen als je er niet mee eens bent, is je foto’s van Instagram halen en je account deleten. Dutchcowgirls.nl heeft enkele alternatieven voor het bewerken van je foto’s voor je op een rij gezet, die we graag met je delen:

BeFunky Photo Editor (Pro)

Je hebt een gratis versie en een betaalde versie. Voor deze laatste moet je eenmalig een bedrag van bijna 3 euro betalen, maar dan krijg je ook wel heel veel opties. 62 verschillende filters, zo’n 20 frames en de mogelijkheid om je beeld in de app bij te snijden. Opslaan kan op verschillende bestaande sociale netwerken, maar ook op het eigen BeFunky netwerk dat qua beleving erg lijkt op Instagram. Je hebt online een eigen gallery, kunt zien wat populair is, commentaar geven op foto’s en delen via Twitter, Pinterest, Facebook en natuurlijk ook gewoon liken in de app zelf. Deze app is er voor Android en iOS.

Pixlr-o-matic (plus)

Ook van deze app is er een betaalde (0,89 cent) en gratis versie beschikbaar voor Android en iOS. Deze app heeft tal van filters, frames en effecten in beide versies zitten. Zo kun je ook versschillende fancy lichteffecten over je foto’s heen leggen en gebruik maken van curly frames of juist strakke kaders.

Paper Camera

Voor wie meer is van de het maken van sketchy foto’s zoals met een cartoon-, tekening- of pixeligeffect, is het de moeite waard om deze app te proberen. Paper Camera is er zowel voor iOS als Android en kost eenmalig 89 cent.

Kitcam (gratis)

In deze app kun je kiezen uit verschillende lenzen voor vignettering, tilt-shift of een accent. Vier kleurenfilters en ook vier frames voor je foto. Nadat je de foto hebt gemaakt en bewerkt kun je deze natuurlijk delen binnen je sociale netwerk. Deze app is er voor Android en iOS.

6×6 camera app

Voor nog geen 80 cent kun je het nostalgische gevoel vasthouden. Deze app fotografeert op 6×6 formaat (vierkant) en heeft verschillende retrofilters om het effect te versterken.

 

———————————————————————————————————————————————————————

Update 21 / 12 / 2012

Instagram heeft aangekondigd de voorwaarden niet te wijzigen. De stroom kritiek die ze hebben ontvangen heeft ze doen besluiten de voorgenomen veranderingen niet door te voeren. Wel blijven ze zoeken naar een ander advertentiemodel.

Afgelopen nacht is er wel een update uitgegaan voor de Instagram-app, wat er voor zorgt dat de app nu in het Nederlands beschikbaar is. Daarnaast zijn er nieuwe type bewerkingen toegevoegd.

Reageren?

Direct contact opnemen

Internet marketing berichten