Bel ons: 06 - 81 347 307

Verhoging btw-tarief en de gevolgen voor webshops

21 augustus 2012
Per 1 oktober wordt het btw-tarief verhoogd van 19 naar 21 procent. Voor webshopeigenaren betekent dit dat er een aanpassing gedaan moet worden in de btw-berekening over producten/diensten en verzendkosten. Wat komt er allemaal bij kijken?

 

Het btw-tarief van 19 procent wordt verhoogd naar 21 procent. De regels voor de btw-tarieven voor 0 procent en 6 procent veranderen niet. Voor organisaties blijft de btw aftrekbaar, dus vooral voor webwinkels die zich richten op de consument is het van belang de juiste keuzes te maken bij de doorvoering van de btw-verandering.

Prijzen

Als webwinkelier heb je zorgvuldig over je prijzen nagedacht. Je verkoopt bijvoorbeeld iets bewust voor een bedrag dat eindigt op 95 of 99 cent. Het doorberekenen van de 2 procent extra btw maakt van een product van 69,95 euro opeens een product van 71,35 euro. Dit is gevoelsmatig toch een ander bedrag. Overweeg wat je hiermee wilt doen.

 

Let bij het doorvoeren van de btw-verhoging ook op je concurrenten. Wat doen zij? Berekenen zij de verhoging resoluut door? Of juist niet, waardoor ze goedkoper worden dan jij bent en klanten naar hen gaan? Hou het goed in de gaten en weeg af wat voor jou de handigste optie is.

Ingangsdatum

De nieuwe btw-tarieven gaan gelden per 1 oktober. Het lastige aan deze verandering is dat je als webwinkelier niet simpelweg die datum kan aanhouden als grensdatum. Bestelt een klant een product (of dienst) eind september en lever je dat product na 1 oktober, dan geldt het nieuwe btw-tarief van 21 procent.

Administratie

Het draait bij de ingang van het nieuwe tarief niet om de bestel- of factuurdatum, maar om de afleverdatum. Indien je als webwinkel een variabele levertijd biedt, vraagt dit om een strakke administratie. De meeste Magento webshops die wij ontwikkeld hebben zijn momenteel niet ingesteld om de leverdatum geautomatiseerd te archiveren.

Technisch

Bedenk ruim van te voren welke stappen je gaat ondernemen voor de invoering van het nieuwe btw-tarief. Dan kunnen we gezamenlijk een stappenplan doornemen welke technische aspecten aangepast moeten worden voor de verhoging van het btw-tarief. Wacht niet te lang, het is zo oktober!

 

Meer weten? Neem contact met ons op. 

Reageren?

Direct contact opnemen

Internet marketing berichten