Bel ons: 06 - 81 347 307

Waarom linkbuilding zo belangrijk is

20 februari 2011

Een term die je ongetwijfeld tegenkomt wanneer je je website wilt optimaliseren is linkbuilding. Op deze koude zondagmiddag eens een stuk uitleg over wat linkbuilding is, hoe je het succesvol toepast en wat je vooral niet moet doen.

Linkbuilding

Linkbuilding staat voor het genereren van inkomende links (backlinks) naar jouw website. Hoe meer links er naar jouw website op het internet te vinden zijn, hoe hoger zoekmachines je website over het algemeen positioneren. Praten we over Google, dan kom je al snel bij de term PageRank. De PageRank van een internetpagina is een soort score op basis van het aantal inkomende links voor die pagina. Hoe meer links, hoe meer ‘stemmen’ voor die pagina. Wanneer er twee pagina’s met hetzelfde onderwerp op twee sites staan, zal degene met meer ‘stemmen’ hoger vertoond worden in Google.

Linkkwaliteit

De kwaliteit van de links is bij linkbuilding enorm belangrijk. Of beter gezegd: de kwaliteit van de pagina waarop jouw link staat. Wanneer een pagina met een hoge PageRank naar jouw site toelinkt, zal Google die ‘stem’ zwaarder meetellen dan die van een pagina met PageRank 0. Kwaliteit weegt bij linkbuilding dan ook veel zwaarder dan kwantiteit! Dit is gelijk ook een van de redenen waarom wij het gebruik van geautomatiseerde linkbuildingsoftware sterk afraden. Vaak levert dit links op op zogenoemde linkfarms, of pagina’s met duizenden andere links. De kwaliteit van deze pagina’s is over het algemeen zeer laag, waardoor een vermelding van jouw site hierop vaker slecht dan goed doet. Stel je maar eens voor, jouw websitelink tussen alle Viagra’s en online gambling…?

Ankerteksten

Een ankertekst is de tekst van de link, het (vaak) blauwe en onderstreepte deel dus. Google kijkt goed naar deze ankertekst (of anchortext), omdat het vertelt waar de link over gaat. Zodoende kan je je wel voorstellen dat de link ‘klik hier voor onze zoekmachineoptimalisatie’ minder goed zal scoren dan ‘zie ook onze pagina over zoekmachineoptimalisatie‘. Wanneer je iemand vraagt een link naar jouw pagina te plaatsen, stel dan gelijk een goede anchortext voor. Zorg bovendien voor verschillende ankerteksten; door hierin te variĆ«ren zal Google jouw pagina net weer iets beter positioneren.

Teruglinken

Veel sites verzoeken je een teruglink te plaatsen naar hun pagina. Het is wel zo netjes om dit te doen. Immers, deze sites helpen jouw website – als het goed is – weer aan een hogere PageRank. Plaats vooraf alvast een teruglink naar de website waar je zelf je link aanvraagt en stuur de locatie hiervan ook mee in het linkverzoek. Dit geeft een hogere kans op plaatsing.

Meer weten?

Linkbuilding is een tijdsintensief proces, zeker wanneer je wilt bijhouden of andere websites jouw link nog steeds geplaatst hebben. Er is goede software beschikbaar om dit allemaal bij te houden, echter vereist dit ook kennis van zaken. Up!Yours heeft al meerdere websites succesvol hogerop in de zoekmachines geholpen door een combinatie van websiteoptimalisatie en linkbuilding en we willen jou ook graag helpen. Neem vrijblijvend contact met ons op en we helpen je graag verder.

Reageren?

Direct contact opnemen

Internet marketing berichten